Saç neden dökülür?

Saç neden dökülür?

Saç neden dökülür?

Saç dökülmesinin pek çok çeşidi vardır ve belli bir dereceye kadar normaldir.

Günlük 100 kadar saç teli dökülür. Mevsim geçişlerinde ise bu miktarın biraz üzerine çıkılır, zira değişen mevsime vücudumuz ayak uydurmaya çalışırken ,hormon düzeylerinde de dengesizlik yaşanabiliyor ve saçlar dökülebiliyor.Mevsimsel saç dökülmesi geçici bir dökülmedir ve mevsim geçişi sona erdiğinde ortadan kalkar.

Ancak saçlar stres, demir eksikliği, hormon bozuklukları gibi farklı sebeplerle de dökülebilir ve bunları karıştırmamak gerekir. Uzun süreli saç dökülmeleri ayrıca ciddi hastalıkların belirtilerinden biri de olabilir. Ciddi tıbbi sebeplerden kaynaklanan saç kaybı ve geri dönüşü olmayan saç dökülmesi de söz konusudur. Bu noktada nedenleri birbirinden ayırt ederek, uzman doktor desteği almak gereklidir. 

Saç dökülmesinin sebepleri kişiye, topluma, genetik faktörlere, beslenmeye, yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterir. Erkeklerde genetik faktörler ağırlıklı olarak saç dökülmesine sebep olurken, kadınlarda vitamin ve mineral eksikliği, hormonal değişiklikler, özellikle tiroid dengesizlikleri etken faktördür.

Bunların yanında kötü beslenme de saç dökülmesinde rol oynayabilir. Günümüz şehir hayatında yoğun çalışma, trafik, yaygınlaşan fastfood çeşitleri veya hormonlu gıdalar sebebiyle günümüzde pek çok kişi sağlıklı ve düzenli beslenemiyor ne yazık ki. Yoğunluğunun içerisinde pek çok kişi öğünlerini besleyici değeri düşük, kolay eriştikleri yiyeceklerle geçiştiriyor. Sırf saçlarımız için değil, genel sağlığımız açısından belli bir özen gerektiren beslenme işi sadece karın doyurmaya dönebiliyor. Böyle olunca saç da ihtiyacı olan gıda, vitamin ve mineralleri alamıyor.

İyi beslenmenin ise genetik olarak kaçınılmaz saç dökülmelerinde dahi olumlu etkisi oluyor. Kişi eğer dengeli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığına sahipse saç dökülme süreci de belirli bir oranda yavaşlamakta ve fazla stres yaratmamaktadır.

Saç dökülmelerinin sebebini anlayabilmek için öncelikle sorunun altında demir eksikliği ya da tiroid hormon bozukluğu gibi bir tıbbi sorun olup olmadığının tespiti gerekir. Bunun için gerekli sağlık muayenesi, kan ve hormon testleriyle yapılır. Böylelikle saç dökülmesinin temel sebepleri bulunur ve teşhisle birlikte tedavi de ortaya çıkar.

Saç dökülmesi tedavisinde öncelikle doğru tanı konulmalıdır. Saç dökülmesinin nedenlerini ve dökülme tipini öğrenmek bunun ilk aşamasıdır. Gerekli kan testleriyle hormonsal kontroller yapıldıktan sonra saç dökülmesinin temel sebepleri net bir şekilde ortaya konarak tedaviye başlanmalıdır. Kadınlarda öncelikle vitamin, mineral ve hormon ölçümü yapılmalı ve tıbbi bir durumsa önce tedavi edilmelidir. Erkeklerde dökülme tipi ilgili bir uzman doktora muayene olduklarında ortaya çıkar ve ona göre tedavi aşamasına geçilebilir.

Bu süreçte kadınların saçlarına yaptırdıkları kimyasal boyalı ve yüksek ısılı işlemler de dikkate alınmalıdır. Röfle, balyaj ve açma işlemleri bazen saçı çok tahrip edebilir. Market raflarında satılan bazı boyalar da kalitesiz içerikleriyle saçlara olumsuz etki yapıp dökülmeye sebep olabilir. Ayrıca son yıllarda kadınlar tarafından çok sık kullanılan düzleştirici aleti de yoğun ve saçı çekiştirerek kullanıldığında saçların tamamen yıpranmasına ve dökülmesine yol açabilir.

Saç dökülmesi ilaçla tedavi edilecek aşamadaysa doktor takibinde ilaca başlanabilir. Ancak ilaçlar bırakıldığında saçlar tekrar dökülebilir. İlaç ile çözüme gidilemeyen durumlarda konusunda uzman bir hekim ile çeşitli tedavilere geçilebilir.

Hastanın bu durumu muayene ve testlerle teşhis edildikten sonra hasta PRP, mezoterapi, saç lazeri gibi ameliyatsız saç tedavileri alabilir. Mezoterapide saçın ihtiyacı olan vitaminler, proteinler ve mineraller; PRP yönteminde ise hastadan kan alınarak santrifüj edilir, elde edilen serum içine enjekte edilir. Lazer tedavilerinde ise saç kökleri lazerle uyarılarak canlandırılır.

Eğer kişinin saç sorunu bu çözümlere cevap veremeyecek boyutta ise saç ekimi için bu konuda uzman bir hekim ile cerrahi işlem ve tedavi sürecine geçilebilir.